Kan en bok få dig att må bättre?

 

Frågan är relevant, eftersom Ullström vill få läsare världen över att må bättre, känna och tänka. Nå. Frågan ger oss en följdfråga: kan en bok få dig att skratta? Ja. det kan vi alla hålla med om. Och kan skratt få dig att må bättre? Självklart! Med andra ord kan en bok definitivt få dig att må bättre. I Frid & Fröjdh använder författaren skrattet som verktyg. Men där finns även vemodet, rädslan och sorgen. Ilskan och nyfikenheten. Hela känsloregistret trängs på 460 sidor och läsaren kommer förhoppningsvis att lämna berättelsen leende. 

 

Vad innebär det då att må bra? Vi frågade Ullström och svaret kom som ett brev på posten.

 

"Självklart för mig är, att en bok kan få dig att må bra. Den kan få dig att bli frisk, lycklig eller rätt och slätt en bättre människa. Men allting landar i defintioner. Bra för mig kan vara dåligt för dig och vice versa. Finns ens bra? I min värld kan "bra" endast finnas om det i andra änden vilar en referenspunkt. Det vi kallar "dåligt". Om det alltid var soligt, skulle vi tröttna. Vi uppskattar solskenet eftersom vi vet att det är trevligare och behagligare än regnet och kylan. Utan dessa motparter, skulle allting rämna. Vi skulle inte kunna tycka något alls. En bok behöver småtrista passager, för att förstärka när det verkligen händer något. En farlig och svår balans både i texten och i livet.

 

Detsamma med glädjen. Den är relativ och oftast bara äkta när vi ställer den mot upplevd sorg. Att skratta är underbart i jämförelse med att gråta. Men utan gråten skulle skrattet bara vara ett ljud och en underlig känsla. Att åka berg- och dalbana är en kittlande tjusning, enbart för att det går upp och ner. Hade allt varit en enda nedförsbacke, hade vi tröttnat. Hade en bok varit konstant spänning, hade vi tröttnat. Är livet konstant i någon form, ja då tröttnar vi.

 

Jag ser det därför lite bredare och samtidigt enklare än så. Jag vill se det som att jag aldrig har det dåligt. Jag har det mer eller mindre bra. Jag är en obotlig optimist och det är jag givetvis tacksam för. Då kan jag se allt det ljusa i allt det mörka och sprida det med ordets medel. I dagens samhälle gnälls det för mycket över saker som vi kanske egentligen borde vara tackamma över. För om det då och då inte gick åt helvete, skulle vi aldrig förstå att uppleva livets glada dagar.

 

Därför skriver jag nu feelgood-romaner. Frid & Fröjdh är bara början. Givetvis kommer jag att skriva annat då och då, men i lustspelen får mörkret stå tillbaka och glädjen fylla rummet. För om det är någonting mänskligheten behöver i allt större utsträckning, så är det att skratta. Och minnas. Därav min hyllning. Därav min kärlek."

 

  • Wix Facebook page
  • Twitter Classic
  • c-youtube

© 2014 by Ullström Författare. Proudly created with Wix.com