top of page

Byatorpserien - en hyllning till landsbygden

Målet är att i framtiden förvandla Frid & Fröjdh till tv-serie. Om du på något vis kan stötta i detta   i detta projekt, tveka inte att höra av dig via kontaktformuläret under "Kontakt" här på hemsidan.

978-91-7577-110-6.jpg
IMG_8453.JPG
Skrot & Korn, omslag rakt.jpg
9789176340165.jpg

Boken, författaren och arbetet med att hylla hembygden och bevara både språk och minnen, belönades i november 2016 med stipendiet Guldnyckeln. Ett pris som instiftats av och delas ut av komikern och Skövde-sonen Robert Gustafsson. Robert läste boken inför utgivning och gillade det han fann. Omdömet står att finna på verkets omslag. Guldnyckeln delades ut med motiveringen:

 

"Locketorp-sonen Jan-Erik har genom sitt författarskap varit obunden av regler, måsten och rädslor. Genom hans böcker har han bevarat minnet av den bygd, människors liv, språk och arv som flera av oss är uppväxta i. Han har tagit med oss tillbaka till vårt Skaraborgs ursprung med ömsinthet och kärlek. Han har lärt oss att skratta, gråta och fröjdas i fridens namn!"

Här nedan följer några läsares tankar kring inledande Frid & Fröjdh.

”En varm historia om två äldre bröder som lever och kämpar på sin släktgård, där dåtid möter nutid. Boken är full av "gôrsköna" karaktärer, som jag följde med både skratt och tårar.”

- Elin Nilsson, boendehandledare Skövde.

”En härlig bok som går rakt in i hjärtat. Jag får vibbar av boken ”En man som heter Ove” och filmen ”Grand Torino”, två favoriter. Men med egen prägel och unikt språk.”

- Anders Högman, projektledare Skövde. 

”Alla måste och ska inte rätta in sig i den breda fåran. Jan-Erik Ullström förmår presentera sina originella huvudpersoner med ömsinthet och kärlek och klarar balansen mellan utropstecken och karikatyr.”

- Annika Andersson, radiojournalist Skara.

"Detta borde vara obligatorisk läsning för alla, till och med Tidanbor. En bok för de som enbart upplever vår underbara landsbygd från bilrutan, eller tågkupén. Magknip utlovas, skratt garanteras, och det finns viss risk för tårar under denna fantastiska resa i Ullströms makalösa värld."  

- Karl Johan Froh, ekonom, Hjo/Sydney.

”Jag vill flytta in hos bröderna Frid! Jag drömmer mig till en annan plats, en annan verklighet. I ett välbefinnande rus vill jag inte sluta läsa utan bläddrar hungrigt vidare sida för sida i jakten på må-bra-känslorna som boken levererar.”

- Maria Alfredsson, besiktningstekniker Dimbo. 

Skolavslutning i Locketorp, någon gång på 40-talet. Kanske gick Egon och Gunnar Frid i en liknande klass? 

 

”Kunde inte sluta läsa denna bok, för det var som om jag var en del av den. Ville bara läsa mer om människorna som Egon och Gunnar har omkring sig. En tomhet infann sig när den var slut.Så Jan-Erik Ullström, jag önskar så klart inte att du hamnar på sjukhus fler gånger, men jag hoppas att du kommer att skriva fler böcker för beröra det gör du. Med ett enkelt språk.”

- Gerd Persson, recensent Simrishamnsbladet.

”Frid & Fröjdh är just en fröjd att läsa. Jantelagen regerar i den skaraborgska myllan och den underfundiga humorn är ständigt närvarade. Det luktar snus och dynga om sidorna och är du bekant med den härliga dialekten blir du duktigt road.”

- Robert Gustafsson, komiker från Skövde.

”En bok att skratta sig igenom. Kneckedeckar, flanar och EU-inspektörer. Syskonkärlek, magsjuka kor och stockholmskärringar. Den här boken har allt och lite till!”

- Annica Falk-Linder, administrativ assistent Mårum.

”Under några hundra sidor levde jag med karaktärerna. Vi delade skratten åt tokerierna och lantlivets bekymmer. Vi grät tillsammans åt det sorgliga. Jag blev berörd i mitt hjärta. Ett underbart sätt att ge liv åt sin hembygd. Ullström har inte skrivit en bok, han har gjort en film att gå in och njuta i!”

- Kristina Klingener, förändringsledare Göteborg.

bottom of page