top of page

Skrot & Korn - en liten resa i tre akter

Foto: OB Foto

Sommaren 2014 skrev jag Frid & Fröjdh. En hyllning till min skaraborgska landsbygd. Föga anade jag då, att den skulle bli älskad av läsare både här och utomsockens. Så nu under sommaren 2016, återvänder jag till Byatorp och vidareutvecklar det som egentligen bara skulle blivit en bok. Frid & Fröjdh skulle stått ensam. Nu kommer Skrot & Korn att utgöra andra boken i Byatorp-serien och fler böcker lär det bli. Åtminstone en tredje.  

Boken är en liten resa i tre akter. Även om resan är liten, är den stor för vår huvudperson: skrothandlare Kjell-Elvis Korn. En man som snart ska fylla 60 och vars liv inneburit både vedermödor och glädjeämnen. Som barn var han retad och utsatt för elakheter av de äldre barnen. Även den nyanlända fröken Synnergren, gjorde sitt för att forma den unge pojken. Han var trots allt motsträvig lille herr Korn, men han visste tidigt vad han ville och inte ville. Cecila Synnergren kom från Stockholm och hon krockade redan första dagen med vår huvudperson. Ett möte som skulle forma bådas liv på oanade vis. 

Berättelsen följer Kjell-Elvis, eller Kjellvis som han kallas av sina vänner, när han ska ta sig upp till huvudstaden. Där hägrar en folkabuss till vrakpris, hos en mystisk kvinna. En som bara säljer den kontant till honom om han hinner upp personligen inom 5 dagar. Men Kjell-Elvis har aldrig förut varit i Stockholm. Mycket på grund av sin gamla frökens ord och gärningar. Men han ger sig tillsammans med vännen Anton iväg. Något skrotgubben verkligen behöver. För mycket har hänt i Kjell-Elvis liv senaste åren. Mer än vi först kanske anar ... Dessutom får han på vägen oväntat sällskap, av en gåtfull man. En som är mer än vad det fördomsfulla ögat avslöjar.

 

Givetvis återser vi flera av karaktärerna från Frid & Fröjdh. Den boken utspelar sig under ett drygt år från april 2014 till juni 2015. Skrot & Korn äger rum under i princip en veckas tid i maj 2015. Så Egon bär upp en viktig biroll. Likaså Granbacka-Bengt, som nu bytt namn! Vi möter återigen Gunnar, Agnes, Lotta, brevbärare Fransson, Prästajäveln och till och med Korg-Olles Gärda. 

 

Så följ med Kjell-Elvis Korn på en stor resa i smått format, när han försöker nå Stockholm, samtidigt som hjärtat försöker nå sinnet. Lär känna gamla som nya karaktärer i vårt älskade Byatorp. Och det är inget hinder om du inte läst Frid & Fröjdh innan. Skrot & Korn går alldeles utmärkt att läsa som en fristående berättelse. Men du kommer att skratta högre och gråta tystare, om du först dykt ner i Egons och Gunnars historia.

 

 

 

Skrot.png

”En underbar historia om en man jag verkligen saknar nu! Verkligen en resa han gjorde, kanske en vi alla borde göra.”

- Johan Eriksson, plåtslagare Skövde.

"Det är en underbar sensmoral i boken!
Alla behöver vi någon gång i livet göra en resa. En del klarar sig med en fysisk eller geografisk resa. Men de flesta måste förr eller senare göra en resa inåt. Hitta sig själva. Eller utforska sig själva. Kanske börja om lite."
 

- Anne Gladh, godkänd i västgötska av Västgöta-Bengtsson.

Ännu en bok som är en film. Ullström kan verkligen det här med att ta fram skratt och gråt. Jädrar jag har ont i magen!”

- Malin Andersson, författare Västerås. 

”Boken är en bra fortsättning på den förra, fast ändå inte riktigt. Jo bra! Men den är ändå sin egen. Kjell-Elvis är lätt att gilla. Anton är en bra vän och skönt att Granbacka-Bengt inte är borta.”

- Jonas Lundin, arbetslös Skövde.

”En fantastisk författare. Skrot & Korn som uppföljare till Frid & Fröjdh förflyttar en tillbaka till den skarabôrgska schlätta. Tragikomisk så man inte vet om man ska skratta eller gråta, ofta samtidigt som i symbios. Precis lagom dos av feelgood, humor och på det en underbar story. Väl värd att läsa.”

- Johanna Markerius 36 år. Sälj- och produktionskoordinator, Malmö.

”När jag läste Frid & Fröjdh blev jag så glad att vi hade någon så ung som kunde skriva så fint om hur det var förr. För det var så. Nu får jag läsa en likadan bok och det gör mig så glad. Det var roligt att återse de andra, men Kjell-Elvis kan vara stolt över att få vara ny huvudperson. Jag skrattade så högt att jag skrämde min stackars hustru. Mer än en gång!”

- Anders Magnusson, pensionär Skövde.

”En bok du inte lägger ifrån dig i första taget. Kul att läsa om Stockholm!”

- Theresé Jonsson, snickare Stockholm.

”Då var det dags igen då. Skrattar högt och får förklara för min make vad jag håller på med. TACK Jan-Erik Ullström!.”

- Inga-Lill Månsson, pensionär Mariestad. 

Kanske är detta Kjell-Elvis mamma Ulla? Hon som uppfostrade sin son till att bli den rekorderliga karl i en värld av krav, drömmar och hopp.

 

bottom of page