top of page

Barnens Lilla Överlevnadshandbok

 

Ja precis. En överlevnadshandbok för barn. Eller egentligen för alla, men främst för de små människorna med de största av hjärtan. Idén föddes 2013, när min äldste son Elias frågade mig hur han skulle hitta vatten, om allting gick åt pipsvängen med samhället. Jag insåg då, att jag själv knappt visste svaret på den frågan. Och om inte jag vet, hur ska han kunna lära sig? Om inte vi stora barn har kunskapen, hur ska de små då kunna överleva när det verkligen gäller?

 

För vi är trygghetsnarkomaner och detta går i arv. Många barn väljer tv-spelet framför skogen och därmed försvinner viktig kunskap i en enda generations lathet. Vi förlitar oss på vårt sammhälles struktur och att det finns ett skyddsnät för allt. Men det gör det inte. Rätt vad det är, står du där ... ensam ... hungrig ... frusen. Hur ska du då göra, när du behöver överleva? 

 

Det finns många böcker om överlevnad, men knappt någon för barnen. Så jag ville skapa en. På Bokmässan samma höst 2013, lade jag fram min tanke till min förläggare Ulrika på Idus Förlag. Hon klappade händer! Idén älskades och jag fick länkar till lite olika illustratörer. Jag fastnade direkt för Gabrielle Nilsson. Hennes känsla och stil grep mig. Hårt! Så jag frågade och hon svarade. Ja! 

 

Så hur skulle detta gå till då? Tja ... jag fick helt enkelt göra en fulversion av min vision och rita streckgubbar och pilla in instruktioner. Fulskisser. Så att Gabrielle kunde skspa den magi hon nu levandegjort. Arbetet fortskred under hela 2014 och nu i april 2015 är det alltså dags. Projektet är klart och boken är en verklighet! 

 

Det är ett lärande äventyr. En instruktiv bok, full av roliga bilder och nyttigheter. Följ med Maja och Charlie på deras skogstur och se om de lär sig något. Kanske kan du själv lära dig något under tiden. Boken passar alla och går alldeles utmärkt att använda i just lärande syfte. Experter på området har gjort stor tumme upp. Boken är tänkt att få barnen intresserade av vår natur och att få ut dem i skog och mark. Kanske behöver du själv lära dig att överleva? För vad skulle väl kunna vara viktigare än det?

 

 

Från tanke till färdig bild

Jag skapade mina "fulskisser" (till vänster) och skickade till Gabrielle. Hon skapade sedan sina "finskisser", som till slut blev färdiga alster.

Varför jag fastnade för Gabrielle ... 

bottom of page